Meniscusscheur: operatie of fysiotherapie?

De resultaten van een door ZonMw gefinancierd onderzoek laten zien dat een fysiotherapie behandeling niet minder effectief is bij patiënten met knieklachten dan een meniscusoperatie, waarbij een deel van de meniscus wordt verwijderd. Dit levert een kostenbesparing op van gemiddeld 2.000 euro per patiënt.

Illustratie van pijnlijke knie

Behandeling

Veel mensen tussen de 45 en 70 jaar met knieklachten hebben een scheur in hun meniscus, de schokdemper van de knie. Tot op heden is weinig onderzoek verricht naar de verschillende behandelingen voor patiënten met een meniscusscheur. Naar schatting worden elk jaar 18.000 mensen van 50 jaar en ouder verwezen voor een meniscusoperatie. In dit onderzoek is een meniscusoperatie, de huidige standaard behandeling, vergeleken met een fysiotherapie behandeling.

Kostenbesparing

Nadat patiënten 2 jaar gevolgd zijn is gebleken dat fysiotherapie niet minder effectief is dan een meniscusoperatie bij patiënten tussen de 45 en 70 jaar met een meniscusscheur. Er is geen aantoonbaar verschil tussen de groepen gevonden in de ontwikkeling van artrose. De totale kosten per patiënt zijn, vanuit een maatschappelijk perspectief gezien, gemiddeld 2.000 euro lager voor de groep die fysiotherapie kreeg.

Implementatie

Fysiotherapie is een goede optie als eerste keuze in de behandeling van patiënten met een meniscusscheur. Op basis van dit onderzoek wordt een implementatiestrategie ontwikkeld om de resultaten te implementeren in Nederland.