Revalidatie na kunstknie

Klachten herstellend

Revalidatie na kunstknie

Wanneer komt u in aanmerking voor een nieuwe knie?
Een nieuwe knie wordt overwogen bij patiënten die een beschadigd kniegewricht hebben door bijvoorbeeld artritis, artrose, reuma, trauma of een andere zeldzame destructieve aandoeningen van het kniegewricht. De meest voorkomende reden voor een nieuwe knie prothese is ernstige slijtage (artrose) van de knie. Wat de oorzaak van de schade ook is, de daaruit voortvloeiende kniepijn, stijfheid en het verminderen van de bewegelijkheid van de knie kan leiden tot het overwegen van een nieuw kniegewricht. Bij het overwegen van een operatie worden risico’s, voor- en nadelen in overleg door de orthopeed afgewogen.

Onze expertise
Als praktijk zijn wij onderdeel van het Netwerk nieuwe heup / nieuwe knie Gelderse Vallei. In dit netwerk zijn protocollen en werkafspraken gemaakt met de orthopeden om het herstel na een TKP zo optimaal mogelijk te maken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten begeleiden u tijdens uw revalidatie om zo snel mogelijk weer optimaal te kunnen functioneren.

Behandeling voorafgaand aan de operatie
Voordat u een operatie ondergaat, wordt de aangedane knie grondig onderzocht en wordt er onder begeleiding een start gemaakt met het versterken van de beenspieren en het optimaliseren van de mobiliteit van de knie. Dit is belangrijk om een optimaal resultaat te garanderen na de operatie.

Behandeling na de operatie in het ziekenhuis
Fysiotherapie is een uiterst belangrijk onderdeel van de revalidatie na het plaatsen van een TKP en vereist volledige inzet voor een optimaal resultaat. Binnen 24 uur na de operatie kan er worden gestart met revalideren onder begeleiding van een ziekenhuis-fysiotherapeut. Tijdens de eerste dagen therapie kan een zekere mate van pijn, ongemak en stijfheid van de knie verwacht worden. Fysiotherapie heeft in deze fase met name als doel om de bewegelijkheid van de knie te optimaliseren. Er zal daarbij ook vrij snel begonnen worden met het trainen van de belangrijkste dagelijkse activiteiten, zoals lopen. In het begin gebeurt dit met behulp van een rollator of krukken. Wanneer dit goed gaat, kan er gestart worden met traplopen. Tevens krijgen patiënten oefeningen om beenspieren te versterken en de mobiliteit van de knie te vergroten.

Behandeling na thuiskomst
Belangrijk is direct na ontslag uit het ziekenhuis te starten met actieve oefentherapie onder begeleiding van een onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Dit is van belang voor een optimaal herstel na een TKP. Blijven oefenen is belangrijk om de spieren rondom het nieuwe gewricht te versterken, de mobiliteit te verbeteren, de stabiliteit te vergroten en littekenvorming in de knie te voorkomen. Deze actieve oefentherapie kan de hersteltijd verminderen en leidt tot een optimale belastbaarheid van het nieuwe gewricht. De therapie zal bij aanvang aan huis plaats vinden en indien de therapie vordert, zal deze op de praktijk worden voortgezet. Bij aanvang van de therapie zullen we samen met u de doelen en de inhoud van de therapie bepalen. Wanneer deze doelen behaald zijn, maken wij een eindverslag dat naar de orthopeed en de huisarts wordt gestuurd om hen te informeren over het resultaat van de revalidatie.

  • Onderhouden en indien mogelijk verbeteren van spierkracht, conditie en botbelasting (curatievefase)
  • Verbeteren van souplesse van spieren en gewrichten (curatievefase)
  • Door medische behandeling ontstane littekens kunnen behandeld worden middels bindweefselmassage (curatievefase)
  • We kunnen u ontspanningsoefeningen aanleren, waardoor u beter kan slapen en minder gespannen bent (curatievefase)
  • We trachten u te begeleiden met de bijwerkingen van de ziekenhuisbehandelingen en we hebben bij ongewenste bijwerking korte lijnen met het ziekenhuis (curatievefase)
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Claire Peels komt het team van Fysio Holtslag versterken

Als team zijn wij verheugd om u onze nieuwe collega Claire Peels voor te stellen. Claire is algemeen fysiotherapeut met bijzondere interesse in de geriatrie (ouder wordende mens) en mensen met neurologische aandoeningen. Door de toenemende vraag naar specifieke fysiotherapie bij ouderen en mensen met neurologische aandoeningen, zal zij onze geriatrie fysiotherapeut Jan Poelman komen … Lees “Claire Peels komt het team van Fysio Holtslag versterken” verder

Fysio Holtslag heeft in 2021 géén contract met VGZ, IZA, IZZ en Univé !

Helaas moeten wij u melden dat wij per 01-01-2021 GEEN contract meer hebben met de VGZ-groep, bestaande uit VGZ, IZA, IZZ en Univé. De afgelopen jaren heeft VGZ meerdere malen vanuit de Actiegroep Fysiotherapie de Strakke Strop Award gekregen. Fysiotherapeuten zijn het minst tevreden over zorgverzekeraar VGZ en dan met name over de opstelling en … Lees “Fysio Holtslag heeft in 2021 géén contract met VGZ, IZA, IZZ en Univé !” verder

Fysio Holtslag is deze ochtend telefonisch niet bereikbaar.

Helaas moeten wij u mededelen dat door bijzondere omstandigheden onze balie vandaag van 08.00 tot 12.30 uur telefonisch NIET bereikbaar is. Vanmiddag zijn wij vanaf 13.30 gewoon weer telefonisch bereikbaar zoals u van ons gewenst bent. Excuses voor het ongemak. Team Fysio Holtslag

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal