Orofaciaal fysiotherapie / Kaakfysiotherapie

Klachten herstellend

orofaciaal fysiotherapie / kaakfysiotherapie / hoofdfysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaakfysiotherapeut of hoofdfysiotherapeut genoemd. De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd, halsgebied en met het kauwstelsel. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold in onder andere tandheelkundige aspecten, kaakproblemen, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten en het evenwichtsorgaan, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Ze werken nauw samen met huisartsen, tandartsen, gnathologen, mondhygiënisten, orthodontisten en medisch specialisten, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen.

Klachten:
Klachten die een orofaciaal therapeut / kaakfysiotherapeut behandeld zijn:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijn in het hoofd/hals gebied zoals wangpijn, kaakpijn, aangezichtspijn, oorpijn, nekpijn
 • Kaakklemmen, tandenknarsen
 • Overgevoelige tanden en kiezen
 • Abnormale slijtage van het gebit
 • Extreme of langdurige napijn na een tandheelkundige ingreep
 • Aangezichtsverlamming
 • Oorsuizen of piepend geluid in de oren
 • Klachten in hoofd/hals/nek ten gevolge van een ongeluk, botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd- halsgebied.

Oorzaken
Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door:

 • tandenknarsen en klemmen: dit is de kaken gedurende de dag en ook ’s nachts op elkaar houden
 • overmatig kauwgomgebruik en nagelbijten
 • andere mondgewoontes als lipbijten, wangbijten, penbijten en tongpersen tegen tanden of gehemelte
 • een slecht zittend of onvolledig gebit

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen (‘doorbijten’ of ‘verbijten’). De problemen kunnen ook vanuit het kaakgewricht komen. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (geluiden in het gewricht) of die het gewricht doet blokkeren.

Onderzoek
Na een oriënterend vraaggesprek wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Het lichamelijk onderzoek is gericht op de mondregio en kauwstelsel waarbij de mondholte, kaakbewegingen en spieren worden onderzocht. Daarnaast wordt, indien nodig, gekeken naar de hals, de nekwervels en spieren van hals en nek.
Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen.

Behandeling
De behandeling bestaat onder andere uit het geven van uitleg over het gebruik en functioneren van het kauwstelsel. Ook helpen wij u bij het afleren van onbewuste mondgewoonten (klemmen van tanden en kiezen, tongduwen, tandenknarsen en lipbijten) die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Tevens kunnen mobiliserende technieken toegepast worden om stijve gewrichten aan hoofd en nek soepeler te laten bewegen en kunnen spieren worden behandeld om beter te ontspannen. Verder leert u zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel zoals het openen van de mond.

Verwijzing
Naast de huisarts zijn er een aantal specialisten zoals; tandarts, orthodontist, gnatoloog, KNO-arts, neuroloog en kaakchirurgen, die mensen kunnen verwijzen voor orofaciale therapie.
Een verwijzing voor orofaciale therapie / kaakfysiotherapie is niet noodzakelijk, u kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht.

Vergoeding
Orofaciale therapie / kaakfysiotherapie wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit
de aanvullende verzekering. Indien u voor fysiotherapie verzekerd bent, bent u ook automatisch verzekerd voor orofaciale therapie.

 • Nauwkeurige behandeling direct op de juiste locatie
 • Bewezen resultaten
 • Al binnen drie dagen verbetering
 • Volledig vergoedbaar
 • Geen alternatieve geneeswijze nodig.
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Word jij onze nieuwe collega geriatrie fysiotherapeut?

VACATURE Geriatrie fysiotherapeut / fysiotherapeut met geriatrie affiniteit Ben jij die enthousiaste en gedreven geriatrie fysiotherapeut of ben je algemeen fysiotherapeut met affiniteit voor geriatrische patiënten? Dan zijn wij op zoek naar jou! Fysio- Manueletherapie Holtslag bestaat al ruim 18 jaar en is uitgegroeid tot een praktijk met 2 locaties in Veenendaal en 1 in … Lees “Word jij onze nieuwe collega geriatrie fysiotherapeut?” verder

Beschermende maatregelen fysiotherapie

Op advies van het Ministerie van VWS en onze beroepsorganisatie het KNGF zullen de therapeuten van Fysio- Manueletherapie Holtslag een beschermende mondmasker en bij fysiek contact ook handschoenen dragen. Ook willen wij u met klem verzoeken om bij het betreden en het verblijf binnen onze praktijk een eigen mondmasker te dragen. Op deze wijze willen … Lees “Beschermende maatregelen fysiotherapie” verder

Psychosomatische fysiotherapie bij Fysio Holtslag

Door de toenemende vraag naar fysiotherapie voor mensen met lichamelijke klachten die veelal door spanning of stress veroorzaakt worden (psychosomatische klachten), heeft Fysio- Manueletherapie Holtslag een echte specialist aangenomen om psychosomatische klachten op een zo goed mogelijke wijze te behandelen. Jolanda Hooyer heeft een Master Degree in de psychosomatische fysiotherapie. We zijn er trots op … Lees “Psychosomatische fysiotherapie bij Fysio Holtslag” verder

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal