Orofaciaal fysiotherapie / Kaakfysiotherapie

Klachten herstellend

orofaciaal fysiotherapie / kaakfysiotherapie / hoofdfysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaakfysiotherapeut of hoofdfysiotherapeut genoemd. De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd, halsgebied en met het kauwstelsel. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold in onder andere tandheelkundige aspecten, kaakproblemen, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten en het evenwichtsorgaan, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Ze werken nauw samen met huisartsen, tandartsen, gnathologen, mondhygiënisten, orthodontisten en medisch specialisten, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen.

Klachten:
Klachten die een orofaciaal therapeut / kaakfysiotherapeut behandeld zijn:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijn in het hoofd/hals gebied zoals wangpijn, kaakpijn, aangezichtspijn, oorpijn, nekpijn
 • Kaakklemmen, tandenknarsen
 • Overgevoelige tanden en kiezen
 • Abnormale slijtage van het gebit
 • Extreme of langdurige napijn na een tandheelkundige ingreep
 • Aangezichtsverlamming
 • Oorsuizen of piepend geluid in de oren
 • Klachten in hoofd/hals/nek ten gevolge van een ongeluk, botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd- halsgebied.

Oorzaken
Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door:

 • tandenknarsen en klemmen: dit is de kaken gedurende de dag en ook ’s nachts op elkaar houden
 • overmatig kauwgomgebruik en nagelbijten
 • andere mondgewoontes als lipbijten, wangbijten, penbijten en tongpersen tegen tanden of gehemelte
 • een slecht zittend of onvolledig gebit

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen (‘doorbijten’ of ‘verbijten’). De problemen kunnen ook vanuit het kaakgewricht komen. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (geluiden in het gewricht) of die het gewricht doet blokkeren.

Onderzoek
Na een oriënterend vraaggesprek wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Het lichamelijk onderzoek is gericht op de mondregio en kauwstelsel waarbij de mondholte, kaakbewegingen en spieren worden onderzocht. Daarnaast wordt, indien nodig, gekeken naar de hals, de nekwervels en spieren van hals en nek.
Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen.

Behandeling
De behandeling bestaat onder andere uit het geven van uitleg over het gebruik en functioneren van het kauwstelsel. Ook helpen wij u bij het afleren van onbewuste mondgewoonten (klemmen van tanden en kiezen, tongduwen, tandenknarsen en lipbijten) die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Tevens kunnen mobiliserende technieken toegepast worden om stijve gewrichten aan hoofd en nek soepeler te laten bewegen en kunnen spieren worden behandeld om beter te ontspannen. Verder leert u zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel zoals het openen van de mond.

Verwijzing
Naast de huisarts zijn er een aantal specialisten zoals; tandarts, orthodontist, gnatoloog, KNO-arts, neuroloog en kaakchirurgen, die mensen kunnen verwijzen voor orofaciale therapie.
Een verwijzing voor orofaciale therapie / kaakfysiotherapie is niet noodzakelijk, u kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht.

Vergoeding
Orofaciale therapie / kaakfysiotherapie wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit
de aanvullende verzekering. Indien u voor fysiotherapie verzekerd bent, bent u ook automatisch verzekerd voor orofaciale therapie.

 • Nauwkeurige behandeling direct op de juiste locatie
 • Bewezen resultaten
 • Al binnen drie dagen verbetering
 • Volledig vergoedbaar
 • Geen alternatieve geneeswijze nodig.
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Claire Peels komt het team van Fysio Holtslag versterken

Als team zijn wij verheugd om u onze nieuwe collega Claire Peels voor te stellen. Claire is algemeen fysiotherapeut met bijzondere interesse in de geriatrie (ouder wordende mens) en mensen met neurologische aandoeningen. Door de toenemende vraag naar specifieke fysiotherapie bij ouderen en mensen met neurologische aandoeningen, zal zij onze geriatrie fysiotherapeut Jan Poelman komen … Lees “Claire Peels komt het team van Fysio Holtslag versterken” verder

Fysio Holtslag heeft in 2021 géén contract met VGZ, IZA, IZZ en Univé !

Helaas moeten wij u melden dat wij per 01-01-2021 GEEN contract meer hebben met de VGZ-groep, bestaande uit VGZ, IZA, IZZ en Univé. De afgelopen jaren heeft VGZ meerdere malen vanuit de Actiegroep Fysiotherapie de Strakke Strop Award gekregen. Fysiotherapeuten zijn het minst tevreden over zorgverzekeraar VGZ en dan met name over de opstelling en … Lees “Fysio Holtslag heeft in 2021 géén contract met VGZ, IZA, IZZ en Univé !” verder

Fysio Holtslag is deze ochtend telefonisch niet bereikbaar.

Helaas moeten wij u mededelen dat door bijzondere omstandigheden onze balie vandaag van 08.00 tot 12.30 uur telefonisch NIET bereikbaar is. Vanmiddag zijn wij vanaf 13.30 gewoon weer telefonisch bereikbaar zoals u van ons gewenst bent. Excuses voor het ongemak. Team Fysio Holtslag

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal