Orofaciaal fysiotherapie / Kaakfysiotherapie

Klachten herstellend

orofaciaal fysiotherapie / kaakfysiotherapie / hoofdfysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel kaakfysiotherapeut of hoofdfysiotherapeut genoemd. De orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd, halsgebied en met het kauwstelsel. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold in onder andere tandheelkundige aspecten, kaakproblemen, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten en het evenwichtsorgaan, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Ze werken nauw samen met huisartsen, tandartsen, gnathologen, mondhygiënisten, orthodontisten en medisch specialisten, zoals KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen.

Klachten:
Klachten die een orofaciaal therapeut / kaakfysiotherapeut behandeld zijn:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Pijn in het hoofd/hals gebied zoals wangpijn, kaakpijn, aangezichtspijn, oorpijn, nekpijn
 • Kaakklemmen, tandenknarsen
 • Overgevoelige tanden en kiezen
 • Abnormale slijtage van het gebit
 • Extreme of langdurige napijn na een tandheelkundige ingreep
 • Aangezichtsverlamming
 • Oorsuizen of piepend geluid in de oren
 • Klachten in hoofd/hals/nek ten gevolge van een ongeluk, botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd- halsgebied.

Oorzaken
Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door:

 • tandenknarsen en klemmen: dit is de kaken gedurende de dag en ook ’s nachts op elkaar houden
 • overmatig kauwgomgebruik en nagelbijten
 • andere mondgewoontes als lipbijten, wangbijten, penbijten en tongpersen tegen tanden of gehemelte
 • een slecht zittend of onvolledig gebit

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen (‘doorbijten’ of ‘verbijten’). De problemen kunnen ook vanuit het kaakgewricht komen. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (geluiden in het gewricht) of die het gewricht doet blokkeren.

Onderzoek
Na een oriënterend vraaggesprek wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Het lichamelijk onderzoek is gericht op de mondregio en kauwstelsel waarbij de mondholte, kaakbewegingen en spieren worden onderzocht. Daarnaast wordt, indien nodig, gekeken naar de hals, de nekwervels en spieren van hals en nek.
Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en worden de mogelijkheden voor therapie met u doorgenomen.

Behandeling
De behandeling bestaat onder andere uit het geven van uitleg over het gebruik en functioneren van het kauwstelsel. Ook helpen wij u bij het afleren van onbewuste mondgewoonten (klemmen van tanden en kiezen, tongduwen, tandenknarsen en lipbijten) die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Tevens kunnen mobiliserende technieken toegepast worden om stijve gewrichten aan hoofd en nek soepeler te laten bewegen en kunnen spieren worden behandeld om beter te ontspannen. Verder leert u zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en oefeningen ter verbetering van de functie van het kauwstelsel zoals het openen van de mond.

Verwijzing
Naast de huisarts zijn er een aantal specialisten zoals; tandarts, orthodontist, gnatoloog, KNO-arts, neuroloog en kaakchirurgen, die mensen kunnen verwijzen voor orofaciale therapie.
Een verwijzing voor orofaciale therapie / kaakfysiotherapie is niet noodzakelijk, u kunt ook zonder verwijzing bij ons terecht.

Vergoeding
Orofaciale therapie / kaakfysiotherapie wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit
de aanvullende verzekering. Indien u voor fysiotherapie verzekerd bent, bent u ook automatisch verzekerd voor orofaciale therapie.

 • Nauwkeurige behandeling direct op de juiste locatie
 • Bewezen resultaten
 • Al binnen drie dagen verbetering
 • Volledig vergoedbaar
 • Geen alternatieve geneeswijze nodig.
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Marlou Benink is nu Master Science in Oncologie fysiotherapie

Als praktijk en collega’s zijn wij zeer blij dat we Marlou mogen feliciteren met het behalen van haar Master Degree in Oncologie fysiotherapie. Na drie jaar hard studeren naast haar werk en zorgen voor haar gezin heeft Marlou haar Master Opleiding Oncologie fysiotherapie met succes afgerond. Door deze opleiding is Marlou nu in staat om … Lees “Marlou Benink is nu Master Science in Oncologie fysiotherapie” verder

Fysio Holtslag heeft expertise op gebied van kanker

Fysio- Manueletherapie Holtslag in Veenendaal en Rhenen heeft een expertise op het zo goed mogelijk behandelen en ondersteunen van mensen met kanker. Mensen met kanker kunnen in de diverse fases van deze ziekte veel hinder ervaren van onder andere een sterke afname van de spierkracht en fitheid. Daarnaast treden er ook vaak klachten op in … Lees “Fysio Holtslag heeft expertise op gebied van kanker” verder

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD)

Wij willen u graag informeren over een veelvoorkomende soort van duizeligheidsklachten en de goede mogelijkheid om deze te behandelen middels specifieke fysiotherapie binnen onze praktijk. Benigne Paroxysmale positie Duizeligheid (BPPD) staat voor een goedaardige aanvalsgewijze bewegingsafhankelijke duizeligheid. Deze wordt veroorzaakt in het binnenoor door de aanwezigheid van oorkristallen. Het is de meest voorkomende aandoening van … Lees “Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD)” verder

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal