Psychosomatische fysiotherapie

Klachten herstellend

Psychosomatische fysiotherapie

Wat zijn psychosomatische klachten
In ons leven worden we allemaal wel eens blootgesteld aan een korte periode van stress of spanning. Wanneer deze dan weer afneemt, herstelt het lichaam en brein weer. Wanneer de stress of spanning door bepaalde omstandigheden lang aan blijft houden, kan dit een verstoring geven in de balans tussen lichaam, geest en leefomgeving, met het ontstaan van lichamelijke en mentale klachten als gevolg. Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. De samenhang tussen de lichamelijke en mentale – of emotionele invloeden is niet altijd direct duidelijk waarneembaar. Ook is er vaak geen duidelijke lichamelijke oorzaak door de artsen te vinden, hoewel de klachten wel echt aanwezig zijn. Het is daarom dan ook erg lastig om een goede diagnose te stellen. Dit kan leiden tot veel onbegrip en frustraties bij de persoon zelf, maar ook bij zijn – of haar omgeving.

Psychosomatische klachten die veel voorkomen zijn:

 • (over)spanningsklachten / stressklachten
 • paniekstoornissen / hyperventilatie
 • werk-gerelateerde klachten zoals burn-out
 • chronische pijnklachten
 • chronische vermoeidheid
 • depressie, veel piekeren
 • duizeligheid en hoofdpijn
 • onbegrepen pijnklachten
 • hartkloppingen / benauwdheid
 • angstig en onzeker zijn
 • concentratieproblemen

Wat kan de psychosomatische fysiotherapeut voor u doen?
De psychosomatische fysiotherapeut is in staat om te bepalen of er sprake is van psychosomatische klachten en kan u begeleiden in het herstellen van de balans tussen lichaam, geest, leefomgeving en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld.

Een behandeling bij de psychosomatisch fysiotherapeut is er op gericht u te helpen om de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen en hier meer controle op te krijgen. Lichaamsbewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties; deze lichaamservaringen herkennen, erkennen en er betekenis aan geven.

We maken daarbij onder andere gebruik van therapeutische gesprekken, psycho-educatie, adem- en ontspanningsoefeningen, emotioneel lichaamswerk, focusing, aandachtstraining, energie-managementtechnieken, actieve beweegvormen, mindfulness, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar als psychosomatisch fysiotherapeut kijken we naar de hele persoon om zijn/haar leefomgeving om weer in balans te komen. U krijgt meer inzicht in uw klachten en verantwoordelijkheid voor uw handelen.

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – alleen met uw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, voor een optimale behandeling.

Heeft u last van psychosomatische klachten of wilt u laten vaststellen dat uw klachten van psychosomatische aard zijn? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarom een Psychosomatische behandeling?

 • Klachten bepaling
 • Balansherstelling
 • Duidelijk therapieplan
 • De behandeling is erop gericht om klachten en signalen te begrijpen
 • Samenwerking met deskundigen
 • Vermindering van onbegrip en frustraties
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Claire Peels komt het team van Fysio Holtslag versterken

Als team zijn wij verheugd om u onze nieuwe collega Claire Peels voor te stellen. Claire is algemeen fysiotherapeut met bijzondere interesse in de geriatrie (ouder wordende mens) en mensen met neurologische aandoeningen. Door de toenemende vraag naar specifieke fysiotherapie bij ouderen en mensen met neurologische aandoeningen, zal zij onze geriatrie fysiotherapeut Jan Poelman komen … Lees “Claire Peels komt het team van Fysio Holtslag versterken” verder

Fysio Holtslag heeft in 2021 géén contract met VGZ, IZA, IZZ en Univé !

Helaas moeten wij u melden dat wij per 01-01-2021 GEEN contract meer hebben met de VGZ-groep, bestaande uit VGZ, IZA, IZZ en Univé. De afgelopen jaren heeft VGZ meerdere malen vanuit de Actiegroep Fysiotherapie de Strakke Strop Award gekregen. Fysiotherapeuten zijn het minst tevreden over zorgverzekeraar VGZ en dan met name over de opstelling en … Lees “Fysio Holtslag heeft in 2021 géén contract met VGZ, IZA, IZZ en Univé !” verder

Fysio Holtslag is deze ochtend telefonisch niet bereikbaar.

Helaas moeten wij u mededelen dat door bijzondere omstandigheden onze balie vandaag van 08.00 tot 12.30 uur telefonisch NIET bereikbaar is. Vanmiddag zijn wij vanaf 13.30 gewoon weer telefonisch bereikbaar zoals u van ons gewenst bent. Excuses voor het ongemak. Team Fysio Holtslag

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal