Psychosomatische fysiotherapie

Klachten herstellend

Psychosomatische fysiotherapie

Wat zijn psychosomatische klachten
In ons leven worden we allemaal wel eens blootgesteld aan een korte periode van stress of spanning. Wanneer deze dan weer afneemt, herstelt het lichaam en brein weer. Wanneer de stress of spanning door bepaalde omstandigheden lang aan blijft houden, kan dit een verstoring geven in de balans tussen lichaam, geest en leefomgeving, met het ontstaan van lichamelijke en mentale klachten als gevolg. Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. De samenhang tussen de lichamelijke en mentale – of emotionele invloeden is niet altijd direct duidelijk waarneembaar. Ook is er vaak geen duidelijke lichamelijke oorzaak door de artsen te vinden, hoewel de klachten wel echt aanwezig zijn. Het is daarom dan ook erg lastig om een goede diagnose te stellen. Dit kan leiden tot veel onbegrip en frustraties bij de persoon zelf, maar ook bij zijn – of haar omgeving.

Psychosomatische klachten die veel voorkomen zijn:

 • (over)spanningsklachten / stressklachten
 • paniekstoornissen / hyperventilatie
 • werk-gerelateerde klachten zoals burn-out
 • chronische pijnklachten
 • chronische vermoeidheid
 • depressie, veel piekeren
 • duizeligheid en hoofdpijn
 • onbegrepen pijnklachten
 • hartkloppingen / benauwdheid
 • angstig en onzeker zijn
 • concentratieproblemen

Wat kan de psychosomatische fysiotherapeut voor u doen?
De psychosomatische fysiotherapeut is in staat om te bepalen of er sprake is van psychosomatische klachten en kan u begeleiden in het herstellen van de balans tussen lichaam, geest, leefomgeving en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld.

Een behandeling bij de psychosomatisch fysiotherapeut is er op gericht u te helpen om de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen en hier meer controle op te krijgen. Lichaamsbewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties; deze lichaamservaringen herkennen, erkennen en er betekenis aan geven.

We maken daarbij onder andere gebruik van therapeutische gesprekken, psycho-educatie, adem- en ontspanningsoefeningen, emotioneel lichaamswerk, focusing, aandachtstraining, energie-managementtechnieken, actieve beweegvormen, mindfulness, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar als psychosomatisch fysiotherapeut kijken we naar de hele persoon om zijn/haar leefomgeving om weer in balans te komen. U krijgt meer inzicht in uw klachten en verantwoordelijkheid voor uw handelen.

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan – alleen met uw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, voor een optimale behandeling.

Heeft u last van psychosomatische klachten of wilt u laten vaststellen dat uw klachten van psychosomatische aard zijn? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarom een Psychosomatische behandeling?

 • Klachten bepaling
 • Balansherstelling
 • Duidelijk therapieplan
 • De behandeling is erop gericht om klachten en signalen te begrijpen
 • Samenwerking met deskundigen
 • Vermindering van onbegrip en frustraties
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Fysio Holtslag is door patiënten beoordeeld met een 9,2 !

Met gepaste trots kunnen wij u melden dat Fysio Holtslag ook dit jaar weer door de patiënten met een 9,2 beoordeeld is !! Het is erg fijn om te zien dat u als patiënt ook echt ervaart waar wij als praktijk voor willen staan; hoge kwaliteit, laagdrempeligheid en geen wachtlijsten. Wij willen als Fysio Holtslag … Lees “Fysio Holtslag is door patiënten beoordeeld met een 9,2 !” verder

Fijne paasdagen

Het team van Fysio- Manueletherapie Holtslag wil u hele fijne, mooie en vrolijke paasdagen toewensen. Geniet ondanks de maatregelen met en van elkaar.

Onze collega Marlou Benink is bevallen

Wij zijn blij u te kunnen mededelen dat onze collega Marlou op 9 maart 2021 is bevallen van een gezonde dochter; Ive Zowel Marlou als Ive maken het goed. We wensen Marlou en haar gezin veel geluk en gezondheid toe en een fijne tijd tijdens haar welverdiende bevallingsverlof! Team Fysio Holtslag.

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal