Revalidatie na kunstheup

Klachten herstellend

Revalidatie na kunstheup

Wanneer komt men in aanmerking voor een nieuwe heup?
Een nieuwe heup kan worden overwogen bij slijtage van de heup. Daarbij is de kwaliteit van het kraakbeen afgenomen waardoor de heup niet wrijvingsloos meer kan bewegen. Dit veroorzaakt pijnklachten en stijfheid in- en rondom de heup en pijnklachten in de lies, bil en het bovenbeen. Wanneer deze klachten zorgen voor te veel beperkingen in het functioneren en fysiotherapie onvoldoende verbetering geeft, is een nieuwe heup het overwegen waard. Ook bij een dijbeenhals-fractuur of een verstoring van de doorbloeding van de heupkop kan het nodig zijn om een nieuwe heup te plaatsen.

Onze expertise
Als praktijk zijn wij onderdeel van Netwerk nieuwe heup / nieuwe knie Gelderse Vallei. In dit netwerk zijn protocollen en werkafspraken gemaakt met de orthopeden om het herstel na een THP zo optimaal mogelijk te maken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten begeleiden u tijdens uw revalidatie om zo snel mogelijk weer optimaal te kunnen functioneren.

Behandeling na de operatie
Na de operatie volgt een revalidatietraject om de volledige functie van de heup weer terug te krijgen. Na de operatie ervaart men meestal niet meer de gewrichtspijn zoals voorheen. Wel kunnen de wond en spieren nog pijnklachten veroorzaken. Na de operatie zult u direct in het ziekenhuis fysiotherapie krijgen om te revalideren. Het aantal dagen dat men na de operatie nog in het ziekenhuis verblijft, hangt af van het ziekenhuis en uw herstel. Soms gaat u dezelfde dag nog naar huis. Wanneer u uit het ziekenhuis ontslagen bent, kunt u bij ons indien gewenst de therapie direct doorzetten. De therapie zal bij aanvang meestal aan huis plaats vinden en indien de therapie vordert, zal deze op de praktijk worden voortgezet.

Bij aanvang van de therapie zullen we samen met u de doelen en de inhoud van de therapie bepalen. Er wordt hierbij aandacht gegeven aan het:

  • herwinnen van mobiliteit van de heup
  • trainen van de belastbaarheid van de heup door middel van oefentherapie
  • herwinnen van de kracht en conditie van heup- en bovenbeenspieren d.m.v. oefentherapie
  • afbouwen van krukgebruik
  • optimaliseren van het looppatroon door middel van loopanalyse en oefentherapie.

Wanneer de gestelde doelen behaald zijn, maken wij een eindverslag dat naar de orthopeed en de huisarts wordt gestuurd om hen te informeren over het resultaat van de revalidatie.

  • Onderhouden en indien mogelijk verbeteren van spierkracht, conditie en botbelasting (curatievefase)
  • Verbeteren van souplesse van spieren en gewrichten (curatievefase)
  • Door medische behandeling ontstane littekens kunnen behandeld worden middels bindweefselmassage (curatievefase)
  • We kunnen u ontspanningsoefeningen aanleren, waardoor u beter kan slapen en minder gespannen bent (curatievefase)
  • We trachten u te begeleiden met de bijwerkingen van de ziekenhuisbehandelingen en we hebben bij ongewenste bijwerking korte lijnen met het ziekenhuis (curatievefase)
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie
Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal