Dry needling

Klachten herstellend

dry needling

Wat is Dry Needling?
Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (Myofasciale triggerpoints) ontspannen via het gericht prikken met één naald binnen de spier.

Dry Needling is niet hetzelfde als accupunctuur.
Bij accupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt maar één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling valt onder fysiotherapie en is dus een reguliere geneeswijze. Accupunctuur niet, deze gaat uit van “energie-behandeling” en is daarom een alternatieve geneeswijze. Bij het behandelen met dry needling wordt er direct op de spier ingewerkt en is daarom op geen wijze te vergelijken met accupunctuur.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?
Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats kan voelen dan waar we de oorzaak van de pijn vaststellen.

Spierverharding
Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

 • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling.
 • bewegingsbeperkingen en/of stijfheid.
 • verminderde kracht in de spier.
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag.
 • reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn en hebben van koude handen.

Mogelijke oorzaken van spierverhardingen:

 • acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk.
 • chronisch; door langdurig verkeerde houding of overbelasting.
 • langdurige overbelasting van bv. Arm, nek en/of schouder (RSI/CANS).
 • overbelasting bij sporters.
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia.
 • langdurige afwezigheid van beweging bv. door gipsverband.
 • psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid.
 • chronische infecties / allergieën.
 • slaaptekort, strakke kleding of riem, dragen van een rugzak.
 • voetafwijkingen of verschil in beenlengte (bv ontstaan na een botbreuk).

Wat doet de fysiotherapeut eerst?
De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverharding d.m.v. dry needling. Via het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat kan gaan zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar dat hersteld zich snel.

Wat gebeurt er daarna?
U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven. Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. De eerste uren is dit het meest, ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 3 dagen duren. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen aanzienlijk af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Waar moet u op letten
Er kunnen bij dry needling soms kleine bloedinkjes optreden. Dit is op zich ongevaarlijk omdat het gaatje zo klein is dat het bloed vrijwel direct weer stolt. Als u bloedverdunners gebruikt is het wel belangrijk dat u dit aan uw therapeut doorgeeft aangezien hierdoor de bloedstolling trager kan werken.

Wat kost het?
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien u vergoeding heeft voor fysiotherapie wordt deze behandeling dus volledig vergoed.

 • Nauwkeurige behandeling direct op de juiste locatie
 • Bewezen resultaten
 • Al binnen drie dagen verbetering
 • Volledig vergoedbaar
 • Geen alternatieve geneeswijze nodig.
wilt u snel geholpen worden? Maak direct een afspraak

Lees hier het laatste nieuws

Van holtslag fysio- manueletherapie

Vacature Oncologie fysiotherapeut

Verzoek tot dragen mondmasker binnen de praktijk

In verband met de sterke toename van het aantal COVID besmette mensen, zijn wij helaas genoodzaakt u met klem te verzoeken om vanaf heden bij het betreden van onze praktijklocaties weer een mondmasker te dragen. Dit alles om de gezondheid van onze patiënten en werknemers te beschermen. Hopend op uw medewerking. Team Fysio Holtslag

Wie komt ons team versterken?

Zorg op maat Holtslag Patiëntenportaal